Kahvaltı sofralarının akla gelen vazgeçilmezi her zaman zeytin olmuştur. Zeytinin de özelliklerine göre bir çok çeşidi vardır. Söz konusu çeşitlerin içinde kırma zeytin lezzeti bakımından ilk akla gelenlerdendir. Eşsiz ve enfes tadı ile kahvaltı sofralarını taçlandıran kırma zeytin kahvaltıların en çok aranan bir besini haline gelmiştir. Sadece kahvaltı ürünü olarak görmemek gerekiyor çünkü insanlar yeşil zeytin çeşitlerini sadece kahvaltıda değil de atıştırmalık olarak bile yiyebiliyor.
Zeytin Hasatı Nasıl Yapılır?
Zeytin hasatı son derece önemli ve zahmetli bir iş olmuştur. Çiftçiler hepsini tek tek toplayarak bir araya getirirler bir araya toplanan zeytinler belirli işlemlerden geçtikten sonra sofralarımıza geliyor. Eğer yapacağınız zeytin kırma ise bu zeytinleri toplama zamanı eylül ve ekim aylarına denk gelmektedir. Kırma zeytin yapılmayıp salamura zeytin yapılacaksa zeytinleri kasım ve aralık aylarında toplanan zeytinleri kullanmak daha faydalıdır.
Kırma Zeytinin Yararları ve Faydaları
Zeytinin ve kırma zeytininin faydaları saymakla bitiremeyiz insan vücudu için çok fazla fayda ve yararları vardır. Kırma zeytinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kırma zeytinin içinde bulunan E vitamini sayesinde kolesterol dengede olur.
- İnsan vücudunda oluşan toksinleri idrar ile birlikte vücuttan atmamıza yardımcı olur.
- İnsan midesini sürekli olarak tok tutar.
- Kırma zeytin düzenli kullanılırsa kan hücrelerini yeniler.
- Kırma zeytin düzenli kullanılırsa karaciğer çalışması düzenli olur.
- Tansiyon hastalarında yüksek olan tansiyonlarını düşürmede yardımcı olur.
- Kırma zeytin düzenli kullanılırsa şeker hastalarına da iyi gelir.
- Kırma zeytin düzenli kullanılırsa romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.
gibi sıralanabilir. Kırma zeytinin faydaları çok fazladır insanlar sürekli tüketmesi gereken bir besin maddesidir. Bu yüzden sofralarımızdan hiçbir zaman eksik etmememiz gerekiyor.

Kırma Zeytin Nasıl Yapılır?
Kırma zeytin eşsiz bir tadı ile her zaman aranan bir zeytin olmuştur. Kırma zeytin nasıl yapılır sorusu ise zeytin ağaçlarının ilk hasatlarında yani eylül ve ekim aylarında toplanan yeşil zeytinler bir araya getirilir. Toplanan zeytinler sert bir zemin üzerine genelde bir taş üzerine koyulur ve yine bir sert malzeme ile genelde taş ile zeytinin üzerine çok sert olmayacak şekilde vurulur. Zeytine çok sert vurulursa zeytin ezilir ezmeden ne çok sert ne de çok hafif orta dereceli bir şekilde vurulur. Kırma zeytinin yapım aşamasında zeytinler kırıldıktan sonra 12-14derede tuzlu suya konulur. Tuzlu suda belli bir süre bekledikten sonra 1-2 hafta da olabilir bu süreç. Bu tuzlu su zeytinin acımtraklığını alır. Daha sonra iki kez suyunu değiştirdikten sonra ekşili soyunu koyarak yemeye hazır hale gelir.
Kırma Yeşil Zeytin
Kırma zeytinin en büyük özelliği yeşil zeytin ile yapılmasıdır. Zeytin ağaçlarında zeytin tam olgunlaşmadan toplanan zeytinlerden toplanan zeytinler ile kırma zeytin yapılıyor. Zeytinin tadı çok acı olduğu için ilk başta zeytini kırma işlemi yapılır ve üzerinden çeşitli işlemler uygulanarak tatlandırılır ve sofralarımıza kadar gelir.
Kırma Zeytin Üretilirken Neden Yeşil Zeytin Kullanılır?
Kırma zeytin denildiği zaman her insanın aklında ve fikrinde oluşan tek bir zeytin vardır o da yeşil zeytindir. Çünkü siyah zeytin ile yapılan kırma zeytinin tadı ve lezzeti yeşil zeytin gibi olmuyor. Siyah zeytinle olmadığı için üretimi yapılabilecek tek zeytin yeşil zeytindir.
Kırma Zeytin Hangi Zeytin Türündün Yapılır?
Zeytin çeşitleri bakımından çok fazla zeytin çeşitleri vardır. Kırma zeytin için ise Gemlik (Trilye) ön plana çıkıyor. Ancak en çok tercih edilen zeytin türü ise domat zeytini türüdür. Domat zeytininden yapılan kırma zeytinler insanlar tarafından daha çok tercih ediliyor. Domat zeytininde sert dokusu ve uzun zamanda yumuşama gibi bir sorunla karşılaşılmaz.

Türkiye’de Üretilen Zeytin Çeşitleri Nelerdir?
Türkiye iklim açısından zeytin üreticiliğinde dünya üzerinde ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de zeytincilik hem ülke için hem de ihraç bakımından çok önemlidir. Türkiye’de üretilen zeytinler dış ülkelere ihraçta ediliyor. Türkiye zeytin çeşitliliği açısından zengin bir ülkedir. Türkiye’de bilinen on çeşit zeytin türü bulunuyor bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ayvalık Zeytini
- Memecik Zeytini
- Domat Zeytini
- Çekişke Zeytini
- Eşek Zeytini
- Erkence Zeytini
- Gemlik Zeytini
- Çelebi Zeytini
- Halhalı Zeytini
- Patos Zeytini
gibi sıralanabilir. Bu zeytin türlerinin hemen hemen hepsi Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nde yetişiyor. Bu bölgelerde bulunan çiftçiler için temel geçim kaynağı olarak hayati önem taşıyor.
Ağaçtan Sofralarımıza Eşsiz Bir Tat: Kırma Zeytin
Çiftçiler tarafından büyük bir itina ile toplanan zeytinler çeşitli işlemlerden geçtikten sonra sofralarımıza eşsiz bir tat olarak geliyor. Hemen hemen bütün insanlar tarafından hem salamura zeytin hem de kırma zeytin büyük bir rağbet görüyor. Kırma zeytinin eşsiz bir tadı ile sofralarınızı süsleyebilirsiniz. Salamura zeytini ya da kırma zeytini daha önce de belirttiğimiz gibi sadece kahvaltıda değil de bir ara öğün olarak da kullanabilirsiniz.

Kahvaltılar da Salamura Zeytin mi? Kırma Zeytin mi?
Kahvaltılarda daha öncede belirttiğimiz gibi peynirden sonra gelen bir besin maddesidir o yüzden kahvaltıların olmazsa olmazı bir besindir. Hemen hemen her insan tarafından sevilen zeytin herkesin sofrasında vardır. Tat bakımından insanların kararları değişebiliyor o yüzden kırma zeytin mi? Salamura zeytin? Sorusuna her insanda farklılık gösterebiliyor. Her insan kendi damak tadına göre bir tercih yapıp sofrasında bir zeytin bulundurur. Ancak Kırma zeytin salamura zeytine göre tat olarak da güzel olduğu için daha çok tercih ediliyor.
Bir önceki yazımıza https://uyarzeytincilik.com/hangi-zeytinyagi-nerede-kullanilir/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
0 Comments for “Kahvaltıların Vazgeçilmez Ürünü Kırma Zeytin”