Zeytinyağı, Akdeniz ve Ege mutfağının vazgeçilmezidir. En çok tercih edilen yağ alternatifi olması ile zeytinyağı sık tüketilen ürünler arasındadır. Sağlıklı ve bitkisel olması yönüyle yağ seçimindeki yönelime büyük etkisi bulunuyor. Zeytinyağının farklı üretim şekilleri ile imal edilmesi de tercihlerdeki çeşitliliği etkileyen bir başka etken olarak değerlendirilebiliyor.
Riviera zeytinyağı ve sızma zeytinyağı, üretimindeki farklılıklar nedeniyle birbirinden ayrılan ve en çok tüketilen iki zeytinyağı çeşididir. Bu yazıda riviera zeytinyağı ve sızma zeytinyağı arasındaki farkları detaylı bir şekilde ele alacağız.
Sızma Zeytinyağı Nedir?
Sızma zeytinyağı, üretim aşamasında soğuk sıkım yöntemi ile üretilen zeytinyağı çeşidi olarak adlandırılıyor. Oleik asit miktarı düşük olduğu için kalitesi yüksek bir yağ olarak biliniyor. Üretim aşamasında hidrolik pres yardımı ile sıkılan zeytinlerden elde ediliyor.
Bu işlemden sonra yabancı maddelerden ayrılarak temizlenmesi için sıkılan yağ su ile buluşturuluyor ve tamamen temizlenerek saf halini alıyor. Kullanılan suyun sıcaklığının 27 dereceden fazla olmaması gerekiyor.
Yüksek sıcaklıklarda zeytinyağının besin içeriği zarar görebilir ve aromatik kokusu kaybolabilir. Başka yöntemler kullanılarak üretilen zeytinyağları arasında besin değeri en yüksek olan yağ, sızma zeytinyağı olarak biliniyor.
Riviera Yağ Nedir?
Riviera zeytinyağı, klasik zeytinyağı ile arasında büyük farklar olan bir yağ çeşidi değildir. Riviera zeytinyağının asitlik oranı çok yüksek olduğu için direkt olarak tüketimi doğru değildir.
Riviera zeytinyağının rahat tüketilebilir hale getirilmesi için yüksek ısı ve kimyasallar yardımıyla temizlenmesi gerekiyor. Bu işlem sonrasında rafine zeytinyağının %10 ve sızma zeytinyağının %90 oranlarında karıştırılması sonucu riviera zeytinyağı elde ediliyor. Birçok işlemden geçmesi ve yüksek ısıya maruz kalması nedeniyle sızma zeytinyağına göre besin değeri daha düşük oluyor.
Riviera Zeytinyağı ve Sızma Zeytinyağı Arasındaki Farklar
Zeytinyağları sızma, natürel ve riviera olarak üç grupta sınıflandırılıyor. Bitkisel bir yağ olarak kullanıma ideal olsalar da üretim şekillerinin farklı olması nedeniyle birbirlerinden ayrılıyorlar.
Riviera zeytinyağı ile sızma zeytinyağını ele aldığımızda arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Riviera zeytinyağının asitlik oranı sızma zeytinyağına göre daha yüksek oluyor.
- Sızma zeytinyağı sıkım işleminden sonra kullanıma hazırken, riviera zeytinyağının tüketimi için içerisine sızma zeytinyağı eklenmesi gerekiyor.
- Riviera zeytinyağı dip zeytinlerden üretilirken, sızma zeytinyağı dalından toplanan zeytinin kısa bir süre içerisinde soğuk sıkım işlemine tabi tutulmasıyla elde ediliyor.
- Riviera zeytinyağının elde edilmesinde yüksek ısı ve kimyasallardan faydalanılırken, sızma zeytinyağı hidrolik pres makinesi kullanılarak 27 derecede elde ediliyor.
- Sızma zeytinyağının üretim basamaklarından dolayı besin değeri riviera zeytinyağına kıyasla daha yüksek oluyor.
- Riviera zeytinyağının kullanımı daha çok sıcak yemekler ve kızartmalar için uygun görülürken, sızma zeytinyağı salata gibi doğrudan tüketim ürünlerinde tercih ediliyor.
- Sızma zeytinyağının meyvemsi aroması riviera zeytinyağına kıyasla daha fazla oluyor.
Bu farklılıklar sebebiyle kullanım amacına göre iki zeytinyağı arasında seçim yapılabilir. İki zeytinyağı da oldukça fazla tüketilen yağlar arasında yerini alıyor. Bitkisel kaynaklı olmaları, kullanım alanlarını daha da genişleten parametreler arasında yerini alıyor.
Riviera Zeytinyağının Sağlık Açısından Zararı Bulunuyor Mu?
Riviera zeytinyağının direkt olarak sağlığa zararlı etkileri bulunmuyor. Diğer zeytinyağları ile kıyaslandığında, iyi ve kötü yönlerinden bahsedilebilecek olsa da sağlık açısından doğrudan zararları söz konusu değildir.
Sızma zeytinyağı ile karşılaştırıldığında asitlik oranının çok daha yüksek olması, yüksek ısıl işleme maruz kalması gibi sebeplerle besin değeri çok daha düşük oluyor. Tüm bunlar sonucunda doğrudan tüketim için sızma zeytinyağı tercih edilse de, sıcak yemekler ve kızartmalar gibi pişirilerek yapılan yemeklerde oldukça fazla kullanılıyor.
Riviera Zeytinyağının Yemeklerdeki Kullanım Alanı
Riviera zeytinyağındaki aroma ve meyvemsi kokular daha az bulunur. Bu nedenle daha çok aromanın ön plana çıktığı yemeklerde ve salatalarda genellikle tercih edilmiyor. Özel tercihler dışında yine de kullanımı gerçekleşiyor.
Örneğin zeytinyağı tadının baskın olmaması isteniyorsa bunun için en uygun yağ riviera zeytinyağı oluyor. Hafif tariflerde, tat olarak yoğun olmadığı için çok fazla kullanılıyor. Yağda pişirilen ve kızartılan ürünlerin çok ağır olmaması nedeniyle riviera yağı kullanılıyor. Riviera yağı aynı zamanda mutfak için ekonomik bir yağ çeşidi olarak yerini alıyor.
Zeytinyağı Kullanımının Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
Zeytinyağı öncelikle kalp sağlığını destekliyor. Kolesterol dengesini düzenliyor. Cilt sağlığını koruyarak beslenmesine yardımcı oluyor. Saçlar için kullanıldığında saçlardaki yıpranmaları minimize ediyor.
Sızma zeytinyağında bulunan yağ asitleri ve mineraller beyin için faydalıdır. Diğer yağlara kıyasla zeytinyağı kullanımı tercih edildiğinde Alzheimer’a yakalanma riski düşüyor. Antioksidan açsından zengin olan zeytinyağı bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla savaşmada etkin rol oynuyor.

Sızma Zeytinyağı Elde Etmek İçin Zeytinler Nasıl Toplanmalıdır?
Zeytinler, sızma zeytinyağı elde edilmek isteniyorsa hasat yapıldıktan çok kısa bir süre sonra soğuk sıkım işleminden geçirilmelidir. Kısa süre içerisinde yapılmasının nedeni, zeytinlerin hasat sonrası bekletilmeye başlanmasıyla yağ asidi seviyelerinin yükselmesidir.
Sızma zeytinyağının zedelenmemiş ve kaliteli bir şekilde toplanmış zeytinlerden üretilmesi gerekiyor. Böylelikle yağın asitlik oranı düşük tutularak daha kaliteli bir yağ elde edilebiliyor.

Zeytinyağı Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kaliteli bir zeytinyağı satın alınmak isteniyorsa bunun için daha çok bilinen markaların ürünlerini tercih etmek faydalı oluyor. Daha çok soğuk yemeklerde kullanılacak yağ için soğuk sıkım sızma zeytinyağı seçmek en ideal seçim oluyor.
Riviera zeytinyağı birçok işleme maruz kaldığı için yağ tercihlerinde ilk sıralarda yer almasa da kızartarak yapılan yemeklerin çok ağır olmasını engellemek ve yağ sarfiyatını daha ekonomik kılmak için riviera tercih edilebiliyor.
Üretim tarihine dikkat ederek eski zeytinyağların kullanılmaması da satın alırken dikkat edilecek hususlardan bir başkasını oluşturuyor.
Kaliteli Zeytinyağının Özellikleri Nelerdir?
Zeytinyağında kaliteden söz edilecek olursa ilk dikkat edilmesi gereken husus hasat ve üretim basamakları oluyor. Hasat esnasında doğru zamanlama ile toplanan ve doğru şekilde hasat edilen zeytinler ile kaliteli bir zeytinyağı ortaya çıkarmak mümkün oluyor. Zeytinler hasar görmeden toplandığında asitlik derecesi de normal oranlarda seyrediyor.
Böylelikle yağın kalitesi daha yüksek oluyor. Zeytinyağının kalitesini etkileyen diğer parametreler ise zeytinlerin yetiştiği bölge, iklim koşulları, zeytin ağaçlarının zirai bakımının yapılıp yapılmadığı ve saklama koşulları gibi çeşitlendirilebiliyor.
Zeytinyağının Saklama Koşullarının Kalitesi Üzerindeki Etkisi
Hasat ve üretim sonrası ne kadar kaliteli bir yağ elde edilmiş olursa olsun, yanlış koşullarda saklandığında zeytinyağının kalitesi etkilenebiliyor. Zeytinyağını koyu renklerdeki cam şişe ve kutularda saklamak gerekiyor. Aynı şekilde hava ile olan temasını azaltarak yağın okside olmasını engellemek gerekiyor. Güneş ışığından uzak ve serin ortamlarda saklama işlemi gerçekleştirmek gerekiyor.
Aroma Bakımından Hangi Zeytinyağı Tercih Edilmelidir?
Erken hasat edilen ve soğuk sıkım işleminden geçirilen sızma zeytinyağları ve natürel yağlar aroma bakımından zengin zeytinyağlarını oluşturuyor. Bu yağ çeşitlerindeki aromaların belirgin olmasının sebebi, zeytinin çok fazla olgunlaşmadan taze bir şekilde toplanması ve işlenmesinden kaynaklanıyor. Böylelikle yağ içerisinde meyvemsi tatlar ve çiçeksi kokular algılanabiliyor. Çiğ tüketilen birçok yemek ve ürün, zeytinyağını sos olarak kullanarak tatlandırılıyor.
Bir önceki yazımıza https://uyarzeytincilik.com/kalamata-zeytin-nedir-ozellikleri-nelerdir/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
0 Comments for “Sızma Zeytinyağı İle Riviera Yağ Arasında Ne Fark Var?”