Zeytin ve zeytinyağı ürünleri mutfakların vazgeçilmez lezzetleridir. Zeytin çeşitleri ve zeytinyağlarının uzun süre muhafaza edilebilmesi ve güvenli saklanabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiği bilinmelidir. Zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için sağlıklı ambalaj ürünlerinde hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekir.
Günlük kullanım kadar çıkarmak ve geri kalanının hava almayacak şekilde saklanması uzun süre bozulmadan tazeliğini korumasını sağlayacaktır. Kahvaltılık zeytinlerin bozulmaması için muhafaza edildikleri kaplarda kuru kalmamasına ve yağlı olmasına dikkat edilmelidir.
Siyah Ya Da Yeşil Zeytin Aynı Şekilde Mi Saklanır?
Kişiler ağız tatlarına göre siyah ya da yeşil zeytin tercihi yapabiliyorlar. Evinde zeytini bozulmadan saklamak isteyenler, tüm zeytin türlerini aynı yöntemlerle saklayabilirler. Ancak siyah zeytinlerin yeşil zeytinlere göre daha hassas olduğu bilinmelidir. Siyah zeytinler teneke kutularda saklanıyorsa, su ve tuz oranı iyi ayarlanmalıdır. Cam kavanozlarda saklamak daha sağlıklıdır ve kavanozlardaki zeytinlerin üzerine zeytinyağı eklemek, sağlıklı kalmasını sağlarken küf oluşmasını önleyecektir.
Siyah Zeytini Bozulmadan Saklamak
Siyah zeytin çeşitleri çok fazladır. Kahvaltılık olarak aldığınız siyah zeytinin çeşitlerinin kullanımına dikkat edildiğinde bozulmaların önüne geçilecektir. Cam kavanoz ya da teneke zeytinlerin hava almayacak şekilde kapalı tutulması önemlidir.
Teneke zeytin alanlar günlük kullanımları kadar aldıktan sonra teneke ağzını iyi kapatmalı ve sık hava almasını önlemeye çalışmalıdır. Hem teneke hem de cam kavanozlarda siyah zeytinlerin küflenmemesi için en iyi yöntem üzerine bir miktar zeytinyağı eklemek olacaktır. Eklenen zeytinyağının teneke ya da kavanozun tamamına temas etmesi sağlanmalıdır. Tenekelerden günlük kullanım için alınan zeytinler su ile durulanarak tüketilebilir.
Yeşil Zeytin Nasıl Saklanır?
Yeşil zeytin kahvaltıların en çok tercih edilen zeytin çeşitleridir. Bozulmadan kullanılabilmesi için az miktarlarda alınması önerilir. Yeşil zeytinler salamura suyu içerisinde olduğunda bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilecektir.
Yeşil zeytini kavanoz içerisinde değil de açık olarak satın alanlar, evlerinde bir kavanoza doldurup yarısına kadar su koymaları, bozulmayı önleyecektir. Yeşil zeytini limonlu olarak sevenler, saklayacakları yeşil zeytin üzerine limon koymamalıdır. Sadece kullanmak için aldığı tabaktaki zeytinlere limon sıkabilir. Çünkü limon yeşil zeytinde bozulma sürecinin hızlanmasına neden olabilecektir.
Zeytinler Nerede Muhafaza Edilmeli?
Zeytin çeşitlerinin bozulmadan saklanabilmesi için doğru yerlerde ve doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi gerekiyor. En doğru muhafaza yeri güneş ışığı almayan, mevsim şartlarına göre en serin olan ortamlardır.
Ağzı kapalı kutu ve kavanozlarda saklamak en doğru muhafaza etme ve bozulmaya karşı koruma yöntemidir. Marketlerden almış olduğunuz siyah ya da yeşil zeytin çeşitlerini ağzı kapatılabilecek kaplara koyarak serin yerlerde uzun süre bozulmadan saklayabilir ve lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz. Bu uygulama, kırma, çizik, dilme, ham, doğal tüm zeytin çeşitlerine uygulanabilir.
Zeytin Nasıl Saklanır?
Zeytinler en önemli gıda maddelerinden birisidir ve bozulmadan uzun süre saklanmasına dikkat edilmelidir. Zeytin ürünlerinin tamamı her zaman kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır.
Saklandığı yerde nem oluşmamalı, ısı ve güneş ışığından korunmalıdır. Zeytinler yağlanarak muhafaza edilmek istenildiğinde, yağın dibe tamamen çökmesini önlemek için arada bir alt üst yaparak yağın tüm zeytinlere temas etmesi ve koruyuculuğunun oluşması sağlanmalıdır. Buzdolabında yapılan saklamalarda zeytinyağından dolayı kristalize olma görülebilir ve bu doğaldır.
Ev Yapımı Zeytinin Bozulmaması
İnsanların çoğu evde kendileri aldıkları ham zeytinleri özel kavanozlara salamura ederek muhafaza etmeye ve lezzetli bir şekilde tüketilebilir duruma getirmeye çalışıyor. Yeşil ya da siyah zeytinler taze olarak alınmalıdır. Kavanozları doldurulmadan önce içerisindeki çürükler ayıklanmalı ve iyice yıkanmalıdır. Ev yapımı zeytinlerin bozulmaması için 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu ilave edilir. Tuz zeytinin lezzetlenmesini ve bozulmaya karşı korunmasını sağlar. Kendi hazırladığınız zeytin şişelerini her zaman serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Taze Zeytin Kaç Günde Kullanılabilir Hale Gelir?
Taze zeytinler, kahvaltılarda yenilebilecek duruma gelebilmesi için çeşitli salamura uygulamalarından geçirilir. Evde kendisi zeytin hazırlamaya çalışanlar siyah ya da yeşil zeytin çeşitlerinin farklı zaman içerisinde kullanılabilir hale geldiğini görebilir. Tüm zeytinler için 30 – 40 gün sonra kullanılabilir hale geldiği ve lezzetlendiği bilinir. Zeytinlerin bozulmaması için neler yapılmalıdır?
- Ağzı kapalı kavanozlarda saklanmalı,
- Güneş ışığından ve ısıdan korunmalı,
- Kuru ve serin yer olmalı,
- Kavanoz ve pet şişelerde zeytin üzerine sıvı yağ konulmalı,
Bu yöntemler zeytinlerin her zaman daha uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlayacaktır.
Zeytin Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Vazgeçilmez gıda ürünlerinden olan zeytinden hiç kimse kolay vazgeçemez. Siyah ya da yeşil zeytin alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği bilindiğinde lezzetli ürün alınabilecektir. Yeşil zeytin almak isteyenler, kavanoz içerisinde ve suyuyla birlikte almaya dikkat etmelidir. Açık ürünlerden satın alanlar zeytinin konulduğu poşetin içerisine zeytin suyundan da konulması istenmelidir.
Zeytin suyu zeytinlerin uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacaktır. Susuz kalan yeşil zeytinlerde bozulmalar kısa sürede başlayacaktır. Satın alınan zeytinlerin saklanması için limon kullanmayı düşünenler, saklanacak zeytinler üzerine limon dilimleri koymamalı ya da sık sık limon sıkmamalıdır. Limon zeytinlerin hızlı yumuşamasını ve bozulma sürecinin hızlanmasına neden olabilecektir.
Zeytinlerin bozulmadan saklanabilmesi için en önemli konulardan birisi, konulduğu kabın ağzının iyice kapatılmış olduğundan emin olmaktır. Hava almayacak şekilde saklanması bozulmayı önleyecektir ve günlük kullanım için üzerinden alındıktan sonra tekrar iyice kapatılmalıdır.
Bir önceki yazımıza https://uyarzeytincilik.com/sizma-ve-naturel-zeytinyagi-arasindaki-fark/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
0 Comments for “Zeytin Bozulmadan Nasıl Saklanır?”