Zeytinyağı, E ve K vitaminleri ile insan sağlığına birçok fayda sağlayan bitkisel yağdır. Muhteşem lezzeti bulunan zeytinyağları hakkında doğru bilinen çok sayıda yanlış bilgi bulunuyor. Zeytinyağı diğer bitkisel yağlara göre ısıya daha dayanıklıdır ve 200 – 210 dereceye kadar yanma göstermez. Bunun için kızartma gibi yemeklerde kullanılırken dikkatli olmak gerekiyor. Zeytinyağının faydalarından yararlanabilmek için kullanırken nelere dikkat edilmesinin bilinmesi gerekiyor.
Zeytinyağı İle İlgili Sorulan Sorular?
Zeytinyağı hakkında sorular sorulurken ilk başta faydaları sayılır. İnsan sağlığı için çok faydalıdır ve doğal olarak tüketilebilir. Doğru bilinen yanlışların neler olduğunu bilenler daha lezzetli yemekler yapabiliyor ve zeytinyağının faydalarını alabiliyor. Zeytinyağı ile ilgili sorulan sorular şunlardır.
- Zeytinyağı ile kızartma yapılır mı?
- Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?
- Zeytinyağının rengi nasıldır?
- Zeytinyağı neden acıdır?
- Hakiki zeytinyağı donar mı?
Zeytinyağının saf olduğunu anlamak ve sağlık açısından faydalı olabilmesi için doğru yöntemlerle kullanılması gerekiyor.
Zeytinyağının Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Birçok kişi zeytinyağının kalitesinin rengine bakarak anlaşılabileceğinden bahseder. Bu doğru bilinen yanlışlardan birisidir. Zeytinyağının rengi, zeytinlerin toplanma zamanı, hazırlanışı ve presleme yöntemine göre değişebiliyor.
Zeytinlerin toplanma sürelerine göre zeytinyağının rengi sarı ile yeşil arasında bir renk tonuna sahip olabiliyor. Yağın rengine göre kalitesine karar vermek her zaman yanlış olacaktır. Zeytinyağının kalitesi için rengi ile birlikte diğer kriterlere de dikkat edilmesi gerekiyor.
Zeytinyağının Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Zeytinyağının kalitesi ve gerçek olduğunu anlayabilmek için rengine ve dış görüntüsüne bakmak yeterli olmayacaktır. Doğru bilinen yanlışlar arasında, zeytinyağının koyu yeşil renkli ve keskin kokulu olmasının gerçek olduğunun söylenmesidir. Zeytinyağının kokusu, yetiştiği bölgenin iklim yapısı ve toprak özelliklerine göre değişebiliyor. Renk olarak ise sarıdan yeşile dönüş renkler olabiliyor. Zeytinyağının gerçek ve kaliteli olmasını sağlayan faktörler şunlardır.
- İklim ve toprak yapısı,
- Hasat zamanı,
- Yağ çıkarma pres işlemleri,
- Asit oranı,
- Saklama koşulları,
Zeytinyağının gerçek olduğunu anlayabilmek için çeşitli kimyasal analizler yapılarak tüm özellikleri ortaya çıkartılır.
Zeytinyağı Rengi Nasıl Olmalıdır?
Zeytinyağının rengine göre kalitesinin belirlenebileceğini söylemek her zaman yanlıştır. Zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlardan birisi, koyu yeşil renge sahip zeytinyağlarının kaliteli olduğunun bildirilmesidir.
Zeytinyağları, sarı veya yeşil renkleri arasında geçiş yapan tonlara sahiptir. Zeytinyağı tadımı yapan kişiler kalitesini anlayabilmek için sadece renginden etkilenmemelidir.
Zeytinyağı Acı mı?
Zeytinyağı içerisinde bulunan asit oranı tadının acı olmasına neden olur. Acı olan zeytinyağının kaliteli olduğunu söylemek doğru bilinen yanlışlardan birisidir. Tadının acı olmasına neden olan etken içerisindeki asit oranının yüksek olmasıdır. Zeytinyağın içerisinde asit oranının fazla olması, kalitesinin düşük olmasına neden olur.
Zeytinyağı Acılığı Giderilebilir Mi?
Zeytinyağı kullananlar damak lezzetlerine göre çeşitli yemeklerde kullanabiliyor. Zeytinyağı acılık oranının azaltılabilmesi için riviera türleri tercih edilebilir. Birçok kullanıcı doğru bildiği yanlışlar nedeniyle zeytinyağının daha kısa sürede bozulmasına neden olabiliyor. Zeytinyağının acılığını gidermek isteyenler, yağ şişesi içerisine ekmek parçası ya da defneyaprağı koyar. Bu tamamen yanlıştır ve acılığını azaltmak değil bozulmasına neden olacaktır.
Soğuk Sıkım Mı Taş Baskı Mı?
En kaliteli zeytinyağı ürünlerini seçmek isteyenler yanlış bilgilerle farklı özelliklere sahip ürünleri aramaya çalışır. Soğuk sıkım ya da taş baskı, zeytinyağının elde edilme yöntemleridir. Bu yöntemler, zeytinyağının kalitesini belirleyen unsurlardan birisi değildir. Her kullanıcı, kişisel tercihlerine göre yemeklerinde kullandıkları zeytinyağlarını taş baskı ya da soğuk sıkım olarak seçebilir ve satın alabilir.
Zeytinyağı Donar Mı?
Zeytinyağı, buzdolabında ve soğuk ortamlarda donma yapar. Zeytinyağında donma oluşması, gerçek ve kaliteli olduğunun gösterilmesi açısından yeterli değildir. Doğru bilinen yanlış bilgilerle birçok kullanıcı, buzdolabında donan zeytinyağının saf olduğunu düşünmesine neden olur.
Zeytinyağının yapısı ve üretim yöntemlerine göre donma ortamı ve sıcaklık verileri farklı olabiliyor. Zeytinyağının hakiki olup olmadığı, su ile ayrıştırma ya da tuz ruhu ile karıştırarak renk değişimlerini izlemek yanlış yöntemlerdir. Laboratuvar ortamında yapılacak olan kimyasal analizler doğru sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır.
Zeytinyağı Saklama Koşulları
Zeytinyağı saklama koşulları, yağın kullanım ömrünün daha uzun olması açısından önemlidir. Uzun ömürlü saklanabilmesi için ışık geçirmeyen ve hava almayan kaplarda ve uygun ortamlarda saklanmalıdır.
Zeytinyağının kalitesinin bozulmaması ve daha uzun süre saklanabilmesi için ortamın sıcak olmamasına mümkün olduğu kadar serin ve soğuk olmasına dikkat edilmelidir. Sıcak ortamlar zeytinyağının tadının bozulmasına neden olacaktır. Tadı bozulan zeytinyağının kokusu da değişecektir. Zeytinyağı şişesi mutfaklarda ocaklara yakın yerlerde tutulmamalıdır.
Her Yemekte Zeytinyağı Kullanılır Mı?
Zeytinyağları, kullanıldıkları tüm yemek çeşitlerine farklı bir lezzet katar. Bitkisel yağların yoğunluk ve aroma farkları olduğu için yapılacak olan yemeğe göre seçim yapmak doğru olacaktır.
Zeytinyağını her türlü yemekte kullanmak her zaman istenilen lezzetin elde edilmesini sağlamayacaktır. Zeytinyağları daha çok soğuk yemekler ve salata türü yiyecekler için uygundur. Çeşitli yemeklerde de kullanılabilen zeytinyağları, kızartma gibi işlemlerde birden fazla defa kullanılarak daha avantajlı olduğunu gösterir. Zeytinyağı hakkındaki doğru bilinen yanlışların neler olduğu öğrenildiğinde daha sağlıklı kullanılabilecektir.
Bir önceki yazımıza https://uyarzeytincilik.com/olmez-agacin-hikayesi-mitolojide-zeytinyagi/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
0 Comments for “Zeytinyağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?”