Zeytinyağı kullanımı sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. Bu noktada son dönemlerde kullanımı artan ürünler arasında yer alır. Zeytinyağı, üretimi içerisinde çeşitli işlemlerden geçer. Bu noktada filtreli ya da fitresiz zeytinyağı çeşitlerinden bahsedilebilir. Zeytinyağı tüketiminde bu işlem çeşitlerinden geçen yağlar, kullanım açısından da değişkenlik gösterir. Bu yüzden her bir müşteri için zeytin yağı detayları, incelenerek ele alınmalıdır. Ayrıca filtreli ve filtresiz zeytinyağı çeşitlerinin faydaları da bu noktada değişkenlik gösterebilir.
Zeytinyağı Filtreleme Nedir?
Zeytinyağları filtreleme işlemlerinden geçirilerek tortu ve yağ açısından iki maddeye ayrılırlar. Bu noktada filtreleme işlemlerinin doğru ve uygun şartlar altında yaptırılması önem arz eder. Her bir çeşit zeytin için kullanılan filtreleme işlemlerinde çıkan sonuç ürün aynı olmayabilir. Ayrıca bu durum filtreleme sonrası oluşan tortu miktarındaki değişim içinde kabul edilebilir bir bilgi olarak karşımıza çıkar.
Doğal zeytinyağı filtreme işlemi, yağın filtrelenmesi sonucunda satışa çıkarılacak kısmında herhangi bir tortunun ya da başka bir maddenin kalmaması için gerçekleştirilir. ayrıca işleme işleminde pamuk filtrelere kullanılır. Yağ pamuk filtrelerden geçirilerek işlem tamamlanır. Bu şekilde zeytinyağı içerisinde bulunan tüm parçacıkların ayrılması sağlanır.

Zeytinyağı Filtreleme Nasıl Yapılır?
Sızma ya da riviera zeytin yağı olarak nitelendirilen yağ çeşitleri, yemek türleri içerisinde sıklıkla kullanım imkanı bulurlar. Bu noktada zeytin hasat işlemleri gerçekleştirilir ve zeytinler fabrika içerisinde birkaç işlemden geçerler. Zeytinyağları şişelere yerleştirilmeden önce filtrelenir. Bu oluşan yeni haline filtreli zeytinyağı deniyor. Ayrıca filtreli zeytinyağları filtresiz zeytinyağı çeşitlerine binaen daha dayanıklı yani uzun ömürlü ürünlerdir. Bu noktada yağların sakıncalı alanlarda muhafaza edilmemesi de önem taşır.
Zeytinyağı muhafaza işlemlerinden önce filtreleme işlemleri,
- Hasat edilmiş olan zeytinin fabrikaya taşınması
- Dalların ve yaprakların ayrıştırılması
- Yıkama işleminin gerçekleştirilmesi
- Yağın çıkarılması için zeytinleri hamur haline getirme
- Hamur kıvamındaki zeytinlerin yoğrulması
- Zeytinleri yoğurduktan sonra pres uygulama
- Yağ damlacıklarının elde edilmesi ve pirina adındaki parçaların dışarı atılması
Aşamalarından geçerek filtreme işlemleri tamamlandırılmış olur. Bu aşamaların eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde tamamlanması ile birlikte ürünler filtreleme aşamasını geçirmiş ve şişelenmeye hazır bir hale getirilmiş olur.
Zeytinyağı Nasıl Alınır?
Zeytinyağı içerisinde filtreli ve filtresiz çeşitler bulunur. Bu açıdan da hangi zeytinyağının tercih edilmesi gerektiği sağlık açısından merak konusudur. Ayrıca pek çok müşteri zeytinyağı seçiminde bu karara dikkat edebilir. Filtresiz zeytinyağları zeytinlerin en saf hali oldukları için günlük olarak çok daha az kullanılmalıdır.

Zeytinyağının Filtreli Ya Da Filtresiz Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Zeytinyağları çeşitli filtrelendirme aşamalarından geçirilerek marketlerde satışa sunulabilecek hale getirilirler. Bu açıdan filtreli ve filtresiz zeytinyağlarının da aynı anda satıldığı alanların olduğunu unutmamak gerekir. filtreli ve filtresiz zeytinyağları yağın kalitesini belirleyen işlem aşamalarının ürünleridir. Bu noktada bazı yağlar daha iyi filtrelendirilebilirken bazıları detaylı olarak bu işlemlerden geçmez. Filtre oranı düşük yağların daha katı olması ve içerisinde partiküllerin bulunması durumu filtre değerinin düşük olduğunu gösterir.
Hakiki Zeytinyağında Tortu Olur Mu?
Hakiki zeytinyağları içerisinde filtre düzeylerine göre tortu görülebilir. Bu noktada hakiki zeytinyağlarında tortu görülebilir. Ancak kaliteli arka seçimlerinde filtreleme işlemlerin hakiki yağlarda çok iyi bir seviyede yapıldığı için tortu ile karşılaşılması pek mümkün değildir.
Zeytinyağında Beyaz Tortu Neden Olur?
Zeytinyağları içerisinde yer edinen maddelerden biri de tortulardır. Bu malzemeler yoğrulma sonrasında çıkan yağ parçalarının içerisinden gelebilir. Ayrıca yağların süzülmesi işlemleri sonrasında da tortu ile karşılaşılması mümkündür. Ne kadar çok süzülür ve filtrelenirse yağdaki parça oranı da düşecektir. Zeytinyağları içerisinde karşılaşılabilecek beyaz tortular süzgeçten geçen zeytin yapraklarının yapısından gelir. Bütünlüğünü kaybetmiş olan tortuların ufalması ile beyaz parçacıklar yağ içinde kalabilir. Bu yüzden beyaz tortu ile karşılaşılabilir.
Hakiki Zeytinyağı Dibe Çöker Mir?
Hakiki zeytinyağları ile ilgili merak edilen hususlardan biri de bu yağların dibe çöküp çökmediğidir. Dinlenen zeytinyağı içindeki yapının posası zamanla dibe çökmeye eğilimlidir. Bu durumda kötü kokunun yağa geçmesine sebep olabilir. Ayrıca posanın çok olması demek yağın daha hızlı şekilde bozulması demektir. O yüzden hakiki yağın içerisinde dibe çöken maddenin görülmemesi daha sağlıklı bir ürün olduğunun belirtisi olarak ifade edilebilir.

Zeytinyağı Tortusu Ne İşe yarar?
Zeytinyağı tortusu sayesinde kemik kaynaklı hastalıkların hafifletilmesine yönelik tedavi yöntemleri üretilebilir. Eklem ağrıları için çeşitli faydaları bulunurken, sırt ağrılarında da etkisi vardır. Bu maddeyi ılık bir havlu ile birlikte uygulayabilirsiniz. Ayrıca baş ağrısı çeken bireylerin yağı alın çevresine sürmesi de etkili olabilir. Bu noktada tortunun daha çok cilde sürüldüğü, besin olarak ise belili ölçülerde tüketilebileceğini bilmek lazımdır.
Zeytinyağı tortusu kullanımında tortunun doğru şartlar altında muhafaza edilmesi uzun süreli kullanım için gereklidir. Ayrıca bozuk bir tortunun yenilmesi sağlık açsından sorunlara yol açacaktır. Tortu kısmı yağın daha sık bozulabilen bölümüdür. Bu açıdan en hızlı şekilde kullanımın sağlanması doğru olacaktır. Ayrıca tortu kısmının rengi yeşile dönük olur.
Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir?
Zeytinyağlarının muhafaza edilebilmesi aşamalarında birçok noktaya dikkat etmek lazımdır. Öncelikli olarak yağın tortusunun doğru bir şekilde ayrılıp ayrılmadığı tespit edilmelidir. Alınan yağın son kullanma tarihi de kontrol edildikten sonra tüketilebilir. Zeytinyağlar, ne tam sıcak ne de soğuk ortamlar için uygun hava şartlarına sahip değildir. Bu ürünleri nem olmayan ortamlarda ve oda sıcaklığı içerisinde muhafaza etmek lazımdır.
Zeytinyağının Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
Zeytinyağlarının belirli bir raf ömürleri vardır. Bu noktada uzmanların açıklamasına göre bu yağların raf ömrü iki yıl olarak belirtilmiştir. Yağların kullanımı sonrası yani açıldıktan sonra doğru yerde muhafaza edilmemesi durumlarında da yağlar iki yıldan çok daha kısa sürede bozulabilir. Yağların içerisinde yer alan parçacıkların artması yağ ömrünü kısaltan etkenler arasında sayılabiliyor. Ayrıca herhangi bir yağın bozduğunu anlamak için koku ile test yapılabilir. Yağ dışında boya kokusu gibi bir konunun oluşması yağın bozulmaya başladığını ifade eden önemli noktalar arasındadır.
Bir önceki yazımıza https://uyarzeytincilik.com/kahvaltilarin-vazgecilmez-urunu-kirma-zeytin/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
0 Comments for “Zeytinyağı Tortusu Nedir? Nasıl Süzülür?”