Yemeklerin lezzetine lezzet katan zeytinyağı, doğal ve sağlıklı olmasıyla ilk akla gelen yağ tercihleri arasındadır. Zeytinyağı, hastalıklara karşı korumasıyla birçok yemekte kullanılıyor. Sağlıklı ve doğal ürünlere olan ilgi son dönemlerde daha özel bir hal aldı. Kaliteli zeytinyağını diğer yağlardan ayıran belirgin özellikleri bulunuyor. Bu yazıda zeytinyağının iyisini nasıl anlaşılır ve nelere dikkat etmek gerekir, detayları ile aktaralım.
Zeytinyağının Rengi Kalitesi Hakkında Bir Fikir Verir Mi?
Kaliteli bir zeytinyağını ayırt etmede yağın karakteristik özellikleri üzerinden ilerlemek doğru olur. Zeytinyağının rengi genellikle altın sarısından yeşile doğru farklı tonlarda olabilir. Uzmanlar zeytinyağının kalite ve tat kontrolünde rengin ayırt edici bir faktör olmadığını ileri sürüyorlar. Bu nedenle tadım testlerinde koyu renkli bardaklar kullanılıyor. Zeytinyağının rengi kalitesi hakkında detaylı bir bilgi vermiyor olsa da çok farklı bir tonda olmamasına dikkat etmek gerekiyor.
Kaliteli Bir Zeytinyağının Özellikleri Nelerdir?
Zeytinyağının kaliteli olup olmadığını anlamak için belli başlı püf noktalar bulunuyor. Kaliteli bir zeytinyağın için üretim basamaklarındaki titizlik büyük önem taşıyor. Peki kaliteli bir zeytinyağının özellikleri nelerdir?
Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kaliteli ve gerçek zeytinyağı düşük sıcaklıklarda donar.
- Hakiki zeytinyağı suyun içerisine karışmaz ve dağılmaz.
- İyi zeytinyağın tadı ve asiditesi hafif bir şekilde boğazınızı yakacak şekildedir.
- İyi bir zeytinyağının kokusu da iyi olmalıdır. Kokudan kasıt, kokladığınızda zeytin kokusu alabilmelisiniz.
Bu özellikler dikkate alındığında zeytinyağının lezzetinden ve kalitesinden emin olunabilir. Son dönemlerde artan sağlıklı beslenme modeli ile mutfaklarda zeytinyağına olan ilgi artıyor ve yemeklerde daha fazla tercih ediliyor.
Zeytinyağı Alırken Marka Ve Ambalaja Dikkat Edin
Zeytinyağının güvenilir ve onaylı olması tüketim için kafanızdaki soru işaretlerini kaldırır. Bu nedenle zeytinyağı satın alırken ürünün TC Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı olduğuna dikkat etmek gerekir. Aynı şekilde zeytinyağının son kullanma tarihine, hasat ve üretim yılına, üretildiği zeytin türüne de dikkat ederek güvenilir ve kaliteli bir zeytinyağı alabilirsiniz.
Zeytinyağının Tadı Nasıl Olmalıdır?
İyi bir zeytinyağının tadı her şeyden önce boğazda acılık hissi bırakabilmeli ama bu acılık midede rahatsızlık yaratmayacak şekilde olmalıdır. Zeytinyağının kalitesinden söz edilirken asidite dengesi çok önemlidir. Zeytinyağındaki acılık hissi antioksidan bakımından yüksek besin değerlerine sahip olduğunu belirtir. Aynı şekilde zeytinyağı koku ve tat olarak meyvemsi etkiler bırakabilmelidir. Hiçbir tadın ve kokunun gelmediği yağların hakikiliği tartışılır olabilir.
Zeytinyağı Nasıl Saklanmalıdır?
Zeytinyağının saklamanın en sağlıklı ve en doğru yöntemi cam şişelerdir. Cam şişelere doldurulan zeytinyağı, güneş ışınlarının direkt etkilerinden korunacak bir yerde muhafaza edilmelidir. Metal kaplar içerisinde de saklanabilen zeytinyağı uygun şartlarda saklandığında daha sonrası için kullanılabilir. Uzun süre uygun şartlarda depolanan zeytinyağlarında bozulmalara pek sık rastlanmaz.
Zeytinyağının Yeşil Renkte Olmasının Sebebi Nedir?
Zeytinyağının rengini belirleyen madde içerisinde bulunan polifenoldür. Polifenol zeytinin renklenmesine katkıda bulunur ve zeytine antioksidan özellik kazandırır. Zeytinler tam olarak olgunlaşmadığında acı bir tada sahip olurlar. Bunu sağlayan etkin madde polifenoldür. Aynı zamanda zeytinde bulunan klorofil pigmenti zeytine yeşil rengi verir.
Zeytinler erken hasatta yeşil renge sahipken toplanıp zeytinyağı elde edildiğinde yeşil renkte olmasının sebebi yağda bulunan polifenol miktarı ile ilgilidir. Yeşil renkli zeytinyağların elde edilmesinde erken hasat yapılması, polifenol miktarı ve hasat edilen zeytin çeşidi gibi faktörler rol oynar. Zeytinyağı satın alırken iyi olup olmadığı konusunda rengine bakarak karar vermek yeterli değildir. Zeytinyağının rengi hasat zamanına ve zeytin çeşidine göre altın sarısından yeşil tonlarına kadar farklı renklerde olabilir.
Zeytinyağı Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
Yemeklerde yağ tercihini zeytinyağından yana kullanmanın sağlık açısından birçok getiri bulunuyor. Zeytinyağı tüketimi sindirime ve bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunuyor. Bu nedenle doğal olarak metabolizmayı hızlandırıyor. Kan basıncına, karaciğer sağlığına ve aynı zamanda cilt sağlığına adar zeytinyağının vücuda birçok faydası bulunuyor. Günlük olarak tüketilen zeytinyağı stresi azaltarak yorgunluk hissini minimize ediyor. Zeytinyağı tüketimi günlük olarak doğru miktarlarda yapıldığında kolesterolü de dengeliyor.
Sızma Zeytinyağı Nedir Ve Faydaları Nelerdir?
Sızma zeytinyağı, hasatı yapılan zeytinlerin hasattan 4 saat sonra zeytinyağı sıkma makinalarında sıkılması işlemleri sonucu elde edilen yağdır. Sızma zeytinyağında genellikle soğuk sıkım işlemleri gerçekleştirilir. Soğuk sıkım zeytinyağının asiditesi düşük oluyor. Bu özelliği ile her insanın çok rahat bir şekilde tüketebildiği sızma zeytinyağı sofralarda yerini alıyor. Sızma zeytinyağının diğer zeytinyağlarından farkı daha hafif bir tada sahip olması ve acılık hissini daha az vermesidir.
Bu yönüyle pek çok insanın zeytinyağı tercihi sızma zeytinyağlarından yanadır. Erken hasat zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarının tadı hem daha acı hem de rengi daha yeşildir. Sızma zeytinyağı çiğ olarak tüketilebilir. Aroması ve rengi ile salatalarda, makarnalarda, balık ve et ürünlerinde lezzet uyumu ortaya çıkarır.
Sızma zeytinyağları baharatlar ile tatlandırılarak kendi başına da tüketilebilir. Sızma zeytinyağlarının kalp damar rahatsızlıkları ile savaşmada birebir olduğu biliniyor. Tekli doymamış yağ olan zeytinyağları, kalp damar hastalıkları ile savaşmada diğer yağ türlerine göre daha etkin rol oynuyor. Çocuklarda kemik gelişime katkıda bulunuyor. Düzenli olarak tüketilen sızma zeytinyağları E vitamini ihtiyacını karşılayarak yaşlanma etkilerini en aza indiriyor.
Bir önceki yazımıza https://uyarzeytincilik.com/sele-zeytin-ile-yagli-salamura-arasindaki-fark-nedir/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
0 Comments for “Zeytinyağının İyisi Nasıl Anlaşılır?”